Deň talianskej kuchyne

Autor: Gustáv Murín | 3.3.2015 o 0:00 | (upravené 9.3.2015 o 10:46) Karma článku: 1,18 | Prečítané:  563x

  Na SOŠ Farského č. 9 vznikla pozoruhodná tradícia, na ktorú 27.2. nadviazal Deň talianskej kuchyne v gescii Veľvyslanca Talianskej republiky J.E. Roberta Martini a jeho pani manželky Flavie Bigi, ktorá osobne dozerala na prípravu jedálneho lístka. Cieľom dlhodobého projektu je predstaviť študentom a pedagógom školy originálne receptúry cudzokrajných jedál, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Od novembra 2013 ide už o šieste podujatie tohto druhu po Dňoch indonézskej (Nov. 2013), tureckej (Marec 2014), gruzínskej (apríl, 2014), egyptskej (jún, 2014) a japonskej kuchyne (okt., 2014).

  Vzácnych hostí privítal riaditeľ školy Jozef Horák, predstavil ich študentom a oni sa naopak predstavili v krátkom umeleckom programe. Za sviatočný stôl zasadli na strane diplomatov nielen taliansky Veľvyslanec s manželkou, ale ich pozvanie prijali aj grécky Veľvyslanec Nicolas P. Plexidas s manželkou, srbský Veľvyslanec Šani Dermaku s manželkou, nový egyptský Veľvyslanec Amr El Henawy a Veľvyslankyňa ČR pani Lívia Klausová. Na slovenskej strane to boli okrem pána riaditeľa aj zástupkyňa BSK pani ing. Tatiana Mikušová, koordinátor celého projektu Gustáv Murín, známy popularizátor gastronómie Justin Topoľský, šéfredaktorka Gastro magazínu Viera Dudášová, šéfredaktorka Woman.sk Jana Vančová a redaktorka RTVS Beata Repíková. Z ďalších médií boli ešte zastúpené TV Bratislava, Bratislavsko a iné.

  Vzácni hostia, pedagógovia aj učitelia v ten deň ochutnali: hroznovú pochúťku so syrom a pistáciami, rizoto s jablkami a slaninkou, ako hlavné jedlo bola podávaná bravčová roláda v mlieku s cibuľkou a ako dezert panna cotta s ovocím. Náročnú skúšku pri varení zvládli v kuchyni študenti školy pod vedením majstrov odborného výcviku Žanety Svobodovej a Zoltána Černáka, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti školy pod vedením ing. Aleny Brandšteterovej, koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov mala na starosti ing. Jana Krošláková. Počas obeda prebehla zaujímavá debata o talianskej kuchyni (napríklad s odporúčaním od manželky talianskeho Veľvyslanca jedinej správnej ryže dostupnej u nás na prípravu pravého rizota), ale pán Veľvyslanec Talianskej republiky predstavil prítomným aj pripravované Expo v Miláne, ktorého ústrednou témou sú práve potraviny a ich premena na delikatesy, ktoré mali príležitosť ochutnať.

  Veľmi dôležitý bol aj priamy kontakt študentov s vzácnymi hosťami, kde najväčší úspech zaznamenala pani Klausová, ktorá ochotne podpisovala svoje podpisové karty konkrétnym študentom a študentkám.

  Pán Veľvyslanec Talianskej republiky J.E. Roberto Martini v mene svojom aj jeho pani manželky Flavie Bigi vyjadril veľkú spokojnosť s tým, ako sa pedagógovia aj študenti školy pod vedením riaditeľa školy Jozefa Horáka zhostili takej náročnej úlohy nielen v príprave jedál a ich servírovaní, ale aj dekorácii stola a miestnosti ale ktorých rovnošaty zdobili zvlášť pripravené menovky s vlajkami oboch krajín a symbolom Európskej únie, ktorá nás spája. Grécky Veľvyslanec Nicolas P. Plexidas na mieste prisľúbil, že sa osobne ujme už najbližšieho Deň gréckej kuchyne v marci. Na ďalšie mesiace sú plánované dni poľskej, izraelskej a vietnamskej kuchyne s perspektívou chorvátskej, srbskej a kórejskej v druhom školskom polroku. Uvažuje sa aj o inštruktážnom videu z každej takejto akcie, ktoré by vo forme DVD slúžilo hlavnému cieľu projektu aj v iných školách tohto zamerania v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja.


  A tu je príklad, ako sa dá rizoto premeniť na chutnú a pritom jednoduchú pochúťku.

 

Time 45’

Ingredients for 4 persons:

 

Rice carnaroli 320 gr

Apple Golden 2

Speck slices thick 120gr

1 big shallot

Broth from vegetal 1 litre

White dry wine 150 ml

Butter 40 g

Olive oil some

Grana padano grated 40gr

Pepper q.b.

 

Prepare the vegetal broth with onion, carrots, green celery, Persil and one zucchini.

Cut the slices of speck in fine cubes.

Do the same with the apple without skin.

Ground the shallot.

In a large pen put some butter and oil, and gently make the shallot become golden for 5 minutes. Then add the dry rice and make it toast slowly for 5 minutes.

When the rice is transparent add 100cl of the white wine and wait for it to evaporate. Add the speck and one ladle of broth and gently start cooking the rice. Add broth anytime the rice is dry.

Put the apple dices in a little pan with some wine and broth, cook them a little and then add it to the risotto. Add some salt and pepper.

After 15-20 minutes turn off the fire. Add the grana padana and stir. Cover for 2 minutes and serve with some slices of fresh Apple.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan nemá peniaze ani hráčov a stráca to najcennejšie. Fanúšikov

Viac ako o postupe do play off sa začína hovoriť, či klub vôbec dohrá sezónu v KHL.

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.


Už ste čítali?