Deň gréckej kuchyne

Autor: Gustáv Murín | 2.4.2015 o 10:21 | Karma článku: 2,18 | Prečítané:  362x

  Dňa 26.3. 2015 sa na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb, Farského č 9, v bratislavskej Petržalke uskutočnil Deň gréckej kuchyne v gescii Veľvyslanca Helénskej republiky J.E. Nicolasa P. Plexidasa a jeho pani manželky Anny Marie, ktorí obaja osobne dozerali na prípravu jedál. Cieľom dlhodobého projektu je predstaviť študentom a pedagógom školy originálne cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Od novembra 2013 ide už o siedme podujatie tohto druhu po Dňoch indonézskej (Nov. 2013), tureckej (Marec 2014), gruzínskej (apríl, 2014), egyptskej (jún, 2014), japonskej (okt., 2014) a talianskej kuchyne (feb., 2015).

  Vzácnych hostí privítal riaditeľ školy Jozef Horák, predstavil ich študentom a oni sa naopak predstavili v krátkom umeleckom programe. Za sviatočný stôl zasadli na strane diplomatov nielen grécky Veľvyslanec s manželkou, ale ich pozvanie prijali aj izraelský Veľvyslanec Alexander Ben-Zvi s manželkou Ednou, nový cyperský Veľvyslanec Nearchos Palas, Veľvyslanec Gruzínska Alexander Nalbandov, egyptský Veľvyslanec Amr El Henawy a Veľvyslankyňa Bulharska pani Margarita Ganeva. Na slovenskej strane to boli okrem pána riaditeľa aj známy popularizátor gastronómie Justin Topoľský, šéfredaktorka Woman.sk pani Jana Vančová, koordinátor celého projektu Gustáv Murín a zástupcovia spolupracujúcej školy v ukrajinskom Ľvove. Podujatie sledovalo viacero televíznych i printových médií.

  Vzácni hostia, pedagógovia aj učitelia v ten deň ochutnali ako úvodnú pochúťku Tzatziki, predjedlo Garnáty á la „saganaki“, nasledoval Grécky šalát na olivovom oleji z rodinnej produkcie manželky pána Veľvyslanca, ako hlavné jedlo bolo podávané Musaku a ako dezert Grécky jogurt s kandizovanými višňami v džeme. Náročnú skúšku pri varení zvládli v kuchyni študenti školy pod vedením majstrov odborného výcviku Žanety Svobodovej a Ľuboša Babušeka, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka pod vedením ing. Aleny Brandšteterovej, koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov mala na starosti ing. Janka Krošláková. 

  Veľmi dôležitý bol aj priamy kontakt študentov s vzácnymi hosťami a hlavne osobná účasť Veľvyslanca Helénskej republiky J.E. Nicolasa P. Plexidasa a jeho pani manželky Anny Marie pri príprave jedál v školskej kuchyni, na čo majstri odborného výcviku i študenti budú iste v dobrom dlho spomínať. A hlavne využívať nadobudnuté nové pohľady na kombináciu jednoduchých surovín a pochutín pre čo najväčší úspech u ich budúcich hostí, napríklad aj pri príprave gréckych špecialít.

  Mottom tejto udalosti v rámci „gastronomickej diplomacie“ bol citát z tvorby gréckeho básnika Odysseusa Elytisa, oceneného Nobelovou cenou: „Ak rozoberieš Grécko, uvidíš, že ti nakoniec ostane jeden olivovník, jeden vinohrad a jedna loď. Čo znamená, že s tým ho znova vytváraš.“

  To iste inšpirovalo Justina Topoľského, aby na záver tohto vydareného edukačného podujatia vyslovil pozoruhodnú myšlienku: „Pri gréckej hostine sa človek nevdojak stáva filozofom...“

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan nemá peniaze ani hráčov a stráca to najcennejšie. Fanúšikov

Viac ako o postupe do play off sa začína hovoriť, či klub vôbec dohrá sezónu v KHL.

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.


Už ste čítali?