Deň izraelskej kuchyne

Autor: Gustáv Murín | 13.5.2015 o 9:47 | Karma článku: 1,01 | Prečítané:  362x

  Dňom 7.5. sa na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č 9 v bratislavskej Petržalke uzavrel prvý polrok 2015 dlhodobého projektu prezentácie národných kuchýň prostredníctvom veľvyslanectiev na Slovensku.

Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili veľvyslanectvá Indonézie (nov., 2013), Turecka (marec, 2014), Gruzínska (apríl, 2014), Egypta (jún, 2014), Japonska (okt., 2014), Talianska (feb., 2015), Grécka (marec, 2015) a najnovšie Izraela.

V príhovore vďaka priaznivému počasiu pod holým nebom pán Veľvyslanec Alexander Ben-Zvi študentom a pedagógom školy zdôraznil, že izraelská kuchyňa obsahuje prvky jedál z až takmer 120-tich krajín, odkiaľ prišli súčasní občania Izraela. Pochopiteľne v nej dominuje stredomorská kuchyňa a základné jedlá susedných krajín, ale s originálnym rukopisom pána Veľvyslanca, ktorý sa aj s pani manželkou Ednou zdatne predstavili už vo viacerých kuchárskych programoch slovenských televízií. Pán Veľvyslanec si dokonca trúfa vylepšiť aj tradičné slovenské halušky celkom originálnou úpravou. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák podčiarkol, že s každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje, v tomto prípade tým, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich mali možnosť aj vychutnať. Po príhovoroch a krátkom umeleckom programe za sviatočne vyzdobený stôl zasadli na strane diplomatov nielen pán Veľvyslanec s manželkou, ale aj pani konzulka Avital Gershon, izraelský šéfkuchár Tzahi Ben Shabat hotela Dan v Jeruzaleme s asistentom a Veľvyslanec Chorvátska Jakša Muljačič s manželkou a dcérou Tessou. Na slovenskej strane to boli okrem pána riaditeľa aj známy popularizátor gastronómie Justin Topoľský, šéfredaktorka časopisu Gastro pani Vierka Dudášová (jej dcéra Desana ukážky izraelskej kuchyne dokumentovala), šéfredaktorka Woman.sk pani Jana Vančová, šéfredaktorka časopisu Beauty Woman Daniela Drábová, koordinátor celého projektu Gustáv Murín a zástupcovia časopisu Náš učiteľ – šéfredaktor Mgr. Art. Vladimír Kubovčík a redaktorka Mgr. Renáta Májková. Podujatie sledoval aj štáb Západoslovenskej televízie a TV Bratislava už tradične ponúkla priestor na svojej web-stránke, kde majú reportáže z týchto kulinárskych hodov veľký ohlas.

   Cieľom dlhodobého projektu je predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Preto sú vyberané recepty originálne a zároveň jednoduché. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek, Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka pod vedením ing. Aleny Brandšteterovej, koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov mala na starosti ing. Janka Krošláková. 

   Ako predjedlo bol servírovaný baklažánový šalátik zdobený čiernou olivou. K tomu humus a kuskus s pečeným zeleninovým šalátom podávané s pita chlebom. A ľahké biele víno.

   Na prípravu hlavného jedla, Jeruzalemský mix, dozeral osobne pán Veľvyslanec Ben-Zvi so šéfkuchárom, ktorý pricestoval z Izraela, kde má šesť reštaurácií. Ten uviedol, že v rodnej krajine vyštudoval práve takú školu, akou je SOŠ Gastronómie a hotelových služieb na Farského č 9 v bratislavskej Petržalke. S riaditeľom školy Dr. Horákom sa zhodli, že pre prípravu jedál sú veľmi dôležití mäsiari (tí majú v izraelskej kuchyni po šéfkuchároch aj najvyššie platy) a na to má táto škola špičkovo vybavené samostatné pracovisko. Dr. Horák tiež poznamenal, že na podávaný Jeruzalemský mix bol problém získať dostatok kuracích vnútorností, ktoré popri kuracích prsiach tvorili základ na tanieri s originálne namixovaným izraelským šalátom. K tomu treba dodať, že v Izraeli je vďaka dvom až trom úrodám ročne zelenina veľmi rozšírená a hlavne lacná.

   Na prípravu čokoládového koláča dozerala osobne manželka Veľvyslanca pani Edna a veľmi si pochvaľovala talent a pohotovosť študentov pod dozorom ich odborných majstrov. K dezertu sa výborne hodilo červené víno zo svahov vrchu Hebron.

   Uvoľnená atmosféra a duchaplná konverzácia nadchli aj Veľvyslanca Chorvátska pána Jakšu Muljačiča, ktorý prisľúbil, že v septembri predvedie na plánovanom Dni chorvátskej kuchyne kombináciu stredoeurópskej kuchyne zo severu krajiny s prímorskými špecialitami Jadranu. Dcéra Tessa, mladá talentovaná maliarka, zašla aj do kuchyne medzi študentov, aby im poďakovala za skvelý kulinársky zážitok. Tak sa máme v septembri na čo tešiť s perspektívou aj následných ukážok kuchyne vietnamskej, srbskej a ďalších.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan nemá peniaze ani hráčov a stráca to najcennejšie. Fanúšikov

Viac ako o postupe do play off sa začína hovoriť, či klub vôbec dohrá sezónu v KHL.

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.


Už ste čítali?