reklama

Deň srbskej kuchyne

Dňa 12.11.2015 na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č 9 v bratislavskej Petržalke zavoňali originálne srbské jedlá. Toto podujatie s edukačným cieľom je súčasťou dlhodobého projektu prezentácie národných kuchýň...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili veľvyslanectvá Indonézie (nov., 2013), Turecka (marec, 2014), Gruzínska (apríl, 2014), Egypta (jún, 2014), Japonska (okt., 2014), Talianska (feb., 2015), Grécka (marec, 2015) a Izraela (máj, 2015). Tentoraz boli hostiteľmi pán Veľvyslanec Šani Dermaku s pani manželkou. Pán Veľvyslanec v krátkom príhovore ku študentom a pedagógom školy zdôraznil, že srbská kuchyňa spája typickú balkánsku kuchyňu s exotickejšími prvkami, pričom tradične kulinársky vychytenou časťou krajiny je Vojvodina s početnou slovenskou menšinou. Pripomenul tiež, že práve táto škola na Farského č.9 má pred sebou perspektívu partnerstva s obdobnými školami v Belehrade a Novom Sade. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák podčiarkol, že s každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje, v tomto prípade tým, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich mali možnosť aj vychutnať. V úvodnom kultúrnom programe sa predstavilo husľové trio študentov školy na ľudovú nôtu a ich vystúpeniu kontroval srbský akordeonista Nikola Kizić. Pri tejto príležitosti sme sa dozvedeli, že stovky srbských muzikantov, tak ako aj on, vyštudovali akordeón práve na bratislavskej VŠMU.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Úvodný program
Úvodný program (zdroj: G. Murín)

Po tejto časti podujatia za sviatočne vyzdobený stôl zasadli na strane diplomatov nielen pán Veľvyslanec s manželkou, ale aj Veľvyslankyňa Maďarskej republiky pani Éva Czimbalmosné Molnár, ktorá dlhé roky pôsobila v Bratislave ako vynikajúca riaditeľka Maďarského inštitútu a neskôr generálna konzulka v Košiciach. Spolu s ňou prijala pozvanie aj Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky pani Ho Dac Minh Hguyet. Obe Veľvyslankyne chceli byť prítomné na tomto podujatí, ktoré už má v diplomatickom zbore dobrý zvuk, s perspektívou, že ich kuchyne sa predstavia v budúcom roku. Po prvý krát sa takéhoto obeda zúčastnil aj sponzor pán Miroslav Zecević, majiteľ firmy MicroTri, so slovenskou manželkou. Treba povedať, že pán Zecević hovorí perfektne po slovensky a prispel ku kulinárskej debate niekoľkými vtipnými postrehmi. Na slovenskej strane okrem pána riaditeľa Jozefa Horáka srbské jedlá koštoval aj známy popularizátor gastronómie Justin Topoľský, šéfredaktorka časopisu Gastro pani Vierka Dudášová, koordinátor celého projektu Gustáv Murín, zástupca BSK Mgr. Peter Húska a zástupcovia časopisu Pán učiteľ – šéfredaktor Mgr. Art. Vladimír Kubovčík a redaktorka Mgr. Renáta Májková. Pán Kubovčík so svojim školeným hlasom prispel aj k úvodnému programu, kedy jeho pieseň roztancovala všetkých prítomných. Podujatie sledoval aj štáb Tablet TV z TASR a ďalší zástupcovia médií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Cieľom dlhodobého projektu je predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku predovšetkým Ľuboš Babušek, ktorému boli nápomocní aj Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka pod vedením Mgr. Viery Nižňanskej, Ing. Danice Šidlákovej, Bc. Janky Drdeckej a Bc. Heleny Grachovej. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov mala na starosti ing. Janka Krošláková. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dobré jedlo inšpiruje k zaujímavej konverzácii
Dobré jedlo inšpiruje k zaujímavej konverzácii (zdroj: G. Murín)

 Ako predjedlo bola servírovaná Gibanica s pršutom, Feta syrom a kukuričným chlebom Projara. Nasledovala veľmi sýta hovädzia polievka. Pozoruhodná bola chuťovka v podobe misky plnej opekanej fazule s cibuľkou. Hlavným jedlom bol Karadjordjevov kotlet, umne servírovaný vo zvitku spolu s opekanými zemiakmi a šopským šalátom. Ako dezert bol podávaný čokoládový koláč s orechami Bajadera. Aperitívom bola srbská rakija z hrušky, k jedlu sa podávali excelentné vína z Vojvodiny – Chardonne a Merlot z vinárstva Kiš.

 TU môžete tie jedlá vidieť na živo v reportáži Table TV, TASR.

 Všetky jedlá boli vďaka sponzorstvu firmy MicroTri servírované učiteľom aj študentom. Pochutili si tak všetci. Na začiatok budúceho roku už je prisľúbený Deň vietnamskej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Tradičné foto na pamiatku
Tradičné foto na pamiatku (zdroj: G. Murín)
Gustáv Murín

Gustáv Murín

Bloger 
  • Počet článkov:  328
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Vraciam sa na tento blog a verím, že tak opäť stretnem starých dobrých známych a aj nových čitateľov. Aj keď tento blog je všemožne aj nemožne filtrovaný, takže ho určite nenájdete vo Výbere :( Zoznam autorových rubrík:  KrimiMédiáCivilizáciaBratislavaDlhovekosťCestyRádioaktívni - doplňujúce textPolitikaJazykové hlavolamyRovnoprávnosťParadigmy zdraviaNezaradenéPartnerské vzťahy a rodinaKultúraČo sa deje

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu