Vietnam na tanieri

Autor: Gustáv Murín | 17.12.2015 o 9:15 | (upravené 17.12.2015 o 9:21) Karma článku: 1,42 | Prečítané:  388x

   Pomaly si zvykáme, že do jedálnička klasickej slovenskej rodiny sa dostávajú aj ázijské, najmä čínske, jedlá. Pravda, málokedy ich pripravujeme sami. Veď čínskych reštaurácií je dosť. A pribúdajú aj vietnamské...

   Jedna je na našom sídlisku Krasňany v Bratislave. Občas si z nej prinesieme pre spestrenie výber ich najvychytenešjeích jedál, napríklad na sobotný obed. Je to chutné, pestré, ľahké. Zároveň sme sa už poučili, že najlepšie robia ich jedlá a z našich dokážu pokaziť aj tie najjednoduchšie - napríklad vyprážaný syr.

   Treba hneď priznať, že ja by som klasické čínske od vietnamských jedál rozpoznať nevedel. Chutia mi, nech sme v čínskej, či vietnamskej reštaurácii a zdajú sa mi rovnaké. Až návšteva nedávno otvorenej vietnamskej reštaurácie na blízkom sídlisku Dimitrovka ma vyviedla z omylu. Neobjavil by som ju nebyť láskavého pozvania od pani Veľvyslankyne Vietnamskej republiky pani Ho Dac Minh Nguyet. Spolu s vybranými novinármi, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu, som tak mohol vyskúšať zaručene vietnamskú kuchyňu. Ochutnali sme dva typy závitkov Nem (Nem cuôn a Nem rán), veľmi sýtu polievku Phó a ako hlavné jedlo miešané rezance s hovädzím mäsom Bún bò Nam bô.

  Mňa zaujala najmä tá polievka. Hostitelia tvrdili, že nám dali len tretinovú porciu "na chuť", ale nebolo jej konca. Bola chutná, sýta a zdala sa mi jednoduchá na prípravu. V treťom som sa mýlil, ako sa môžete presvedčiť z priloženého receptu, ktorý som vylákal od miestneho šéfkuchára. Má to len jednu chybičku: ja neviem variť (vôbec napríklad netuším, čo sú "cibiky") a on nevie poriadne po slovensky. Takže výsledný text treba brať s rezervou:

  

Recept tradičnej polievky Phó Ha noi

 

Suroviny:

 

Hovädzí chvost 0,5kg

Hovädzie rebrá 0,5kg

Hovädzí sval, napr. lýtko 0,5kg

1 cibuľa suchá

1 zázvor

1 lyžička semiačok koriandru

1 kardamon

2 badian sušený

1 kúsok škorice

   Soľ podľa potreby

Ryžové rezance

Cibiky a čerstvý koriander

Čili omáčka, citrón

 

Príprava:

 

1. Chvost a rebrá nasekáme na menšie kusy, sval necháme celý. Namáčame všetko do soľného roztoku na asi 2 hodiny, aby sa zbavilo zápachu.

2. Medzitým pripravíme ostatné suroviny:

Cibuľu, zázvor, kardamon, badian poopekáme na otvorenom ohni, potom zázvor oškrabeme a pokrájame na plátky, cibuľu rozkrájame na 4 časti, kardamon a badian dáme do vrecúška, aby sa kúsky korenia nedostali do vývaru.

3. Mäso namáčané v soľnom roztoku vyberieme a dáme variť do čistej vody, keď zovrie treba ubrať oheň a pokračujeme na malom ohni asi 1,5-2 hodiny.

4. Pripravíme rezance a bylinky: cibiky a koriander umyté nakrájame na drobno

5. Pred podávaním obaríme rezance vo vriacej vode, dáme ich do misky, na to položíme na plátky nakrájané mäso, navrch bylinky a na drobno krájané cibiky, vriacou polievkou zalejeme.

Podávame s čili omáčkou a citrónovou šťavou.

 

Veľmi ma zaujalo aj vietnamské servírovanie kávy. Nie som kávičkár, ale môžem povedať, že tento spôsob som videl po prvý krát. Pri ňom káva pred vami prekvapkáva z hornej nádobky do spodnej šálky. A, ako laikovi, mi chutila...

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan nemá peniaze ani hráčov a stráca to najcennejšie. Fanúšikov

Viac ako o postupe do play off sa začína hovoriť, či klub vôbec dohrá sezónu v KHL.

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.


Už ste čítali?