Deň gréckej kuchyne

Autor: Gustáv Murín | 2.4.2015 o 10:21 | Karma článku: 2,18 | Prečítané:  381x

  Dňa 26.3. 2015 sa na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb, Farského č 9, v bratislavskej Petržalke uskutočnil Deň gréckej kuchyne v gescii Veľvyslanca Helénskej republiky J.E. Nicolasa P. Plexidasa a jeho pani manželky Anny Marie, ktorí obaja osobne dozerali na prípravu jedál. Cieľom dlhodobého projektu je predstaviť študentom a pedagógom školy originálne cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Od novembra 2013 ide už o siedme podujatie tohto druhu po Dňoch indonézskej (Nov. 2013), tureckej (Marec 2014), gruzínskej (apríl, 2014), egyptskej (jún, 2014), japonskej (okt., 2014) a talianskej kuchyne (feb., 2015).

  Vzácnych hostí privítal riaditeľ školy Jozef Horák, predstavil ich študentom a oni sa naopak predstavili v krátkom umeleckom programe. Za sviatočný stôl zasadli na strane diplomatov nielen grécky Veľvyslanec s manželkou, ale ich pozvanie prijali aj izraelský Veľvyslanec Alexander Ben-Zvi s manželkou Ednou, nový cyperský Veľvyslanec Nearchos Palas, Veľvyslanec Gruzínska Alexander Nalbandov, egyptský Veľvyslanec Amr El Henawy a Veľvyslankyňa Bulharska pani Margarita Ganeva. Na slovenskej strane to boli okrem pána riaditeľa aj známy popularizátor gastronómie Justin Topoľský, šéfredaktorka Woman.sk pani Jana Vančová, koordinátor celého projektu Gustáv Murín a zástupcovia spolupracujúcej školy v ukrajinskom Ľvove. Podujatie sledovalo viacero televíznych i printových médií.

  Vzácni hostia, pedagógovia aj učitelia v ten deň ochutnali ako úvodnú pochúťku Tzatziki, predjedlo Garnáty á la „saganaki“, nasledoval Grécky šalát na olivovom oleji z rodinnej produkcie manželky pána Veľvyslanca, ako hlavné jedlo bolo podávané Musaku a ako dezert Grécky jogurt s kandizovanými višňami v džeme. Náročnú skúšku pri varení zvládli v kuchyni študenti školy pod vedením majstrov odborného výcviku Žanety Svobodovej a Ľuboša Babušeka, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka pod vedením ing. Aleny Brandšteterovej, koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov mala na starosti ing. Janka Krošláková. 

  Veľmi dôležitý bol aj priamy kontakt študentov s vzácnymi hosťami a hlavne osobná účasť Veľvyslanca Helénskej republiky J.E. Nicolasa P. Plexidasa a jeho pani manželky Anny Marie pri príprave jedál v školskej kuchyni, na čo majstri odborného výcviku i študenti budú iste v dobrom dlho spomínať. A hlavne využívať nadobudnuté nové pohľady na kombináciu jednoduchých surovín a pochutín pre čo najväčší úspech u ich budúcich hostí, napríklad aj pri príprave gréckych špecialít.

  Mottom tejto udalosti v rámci „gastronomickej diplomacie“ bol citát z tvorby gréckeho básnika Odysseusa Elytisa, oceneného Nobelovou cenou: „Ak rozoberieš Grécko, uvidíš, že ti nakoniec ostane jeden olivovník, jeden vinohrad a jedna loď. Čo znamená, že s tým ho znova vytváraš.“

  To iste inšpirovalo Justina Topoľského, aby na záver tohto vydareného edukačného podujatia vyslovil pozoruhodnú myšlienku: „Pri gréckej hostine sa človek nevdojak stáva filozofom...“

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.


Už ste čítali?