Deň indonézskej kuchyne – po druhý krát

Autor: Gustáv Murín | 9.11.2016 o 9:23 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  288x

Už po jedenásty raz sa študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Dňa 27. 10. 2016 to bola indonézska.

Doteraz tak svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska a Vietnamu. Druhú dekádu týchto výnimočných podujatí s edukačným cieľom otvorilo Veľvyslanectvo Indonézskej republiky opäť ako príklad ostatným zahraničným misiám. Ako prvé tento projekt začalo a ako prvé prišlo s myšlienkou svoju účasť aj pravidelne opakovať.

   Cieľom projektu je dať príležitosť študentom školy, aby sa oboznámili s exotickými, ale nie komplikovanými receptami cudzokrajnej kuchyne, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi. Tentoraz v nedávno vybudovanej najmodernejšej kuchyni školy udával tón 36-ročný šéfkuchár Muhammad Yusuf, ktorý hovorí perfektnou slovenčinou. Po prvý krát varil na Slovensku už v roku 2009 a prešiel kuchyňami vychytených reštaurácií v Piešťanoch, Bratislava, Bytči a v súčasnosti môžu jeho umenie oceniť aj návštevníci PB Restaurant and Café v Považskej Bystrici.

   Usmievavý šéfkuchár Yusuf pripravil čestným hosťom na čele s pánom Veľvyslancom Djumantorom Purbom a jeho zástupkyňou Fitri Riyanti skutočne pestré menu: studené predjedlo osviežujúci „Rujak Mangga (šalát s krevetami pečenými na masle), teplé predjedlo to bolo chrumkavé „Ayam Goreng Tepung“ (kuracie kúsky v sladko pikantnej omáčke), hlavný chod to boli grilované kačacie prsia v sýto žltom kari „Bumbu opor“ podávané s voňavou dusenou ryžou a chrumkavou sezónnou zeleninou a ako dezert to boli mäkké ryžové guľky s palmovým cukrom „Klepon“ v omáčke z horúceho kokosového mlieka s voňavými listami Pandan a zmesou čerstvých lesných plodov.

 

 

  Všetky tieto dobroty koštovali v prvom rade slovenskí hostia pána Veľvyslanca, z ktorých zvlášť treba vyzdvihnúť zástupcov šľachtiteľskej inštitúcie v Nitre, kde pripravujú špeciálne osivo pšenice pre Indonéziu (Rudolf Zajac Jr.), či generálneho riaditeľa Ing. Igora Junasa (Kerametal) a zástupcov Ekonomickej Univerzity v Bratislave (Simona Kosztanko a Boris Mattos). K vzácnym hosťom za slávnostne vyzdobenou tabuľou patril aj Ing. Roman Csabay, riaditeľ odboru školstva BSK. Nechýbali ani novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu: Justín Topoľský (Guest), Viera Dudášová (gastro), Andrea Hinková (Harmonia), Michaela Dobríková (Petržalské noviny), Rebeka Just (Exclusive) a Jana Vančová (Woman.sk).

   Všetkých prítomných privítal riaditeľ školy, Dr. Jozef Horák, ktorý zdôraznil, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich majú možnosť aj sami vychutnať. Po príhovore pána Veľvyslanca (so slovenským oslovením!) nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavila tanečníčka a sprevádzajúci hudobník s ukážkami dynamického indonézskeho folklóru. Po krátkom prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína začala koštovka vybraných jedál.

   Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek a Zoltán Černák. Výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Viera Nižňanská, Bc. Janka Drdacká, Mgr. Helena Grachová a Ing. Danica Šidlíková. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého podujatia do všetkých detailov viedla Ing. Janka Krošláková. 

   Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom, ako aj zástupkyniam rodičov. Pochutili si tak všetci.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

BRATISLAVA

Prestavba autobusovej stanice sa blíži, Bratislava o obmedzeniach stále mlčí

S prestavbou stanice sa nezačne skôr, ako sa dokončí modernizácia električkovej trate na Špitálskej ulici.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.


Už ste čítali?