Deň indonézskej kuchyne – po druhý krát

Autor: Gustáv Murín | 9.11.2016 o 9:23 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  337x

Už po jedenásty raz sa študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Dňa 27. 10. 2016 to bola indonézska.

Doteraz tak svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska a Vietnamu. Druhú dekádu týchto výnimočných podujatí s edukačným cieľom otvorilo Veľvyslanectvo Indonézskej republiky opäť ako príklad ostatným zahraničným misiám. Ako prvé tento projekt začalo a ako prvé prišlo s myšlienkou svoju účasť aj pravidelne opakovať.

   Cieľom projektu je dať príležitosť študentom školy, aby sa oboznámili s exotickými, ale nie komplikovanými receptami cudzokrajnej kuchyne, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi. Tentoraz v nedávno vybudovanej najmodernejšej kuchyni školy udával tón 36-ročný šéfkuchár Muhammad Yusuf, ktorý hovorí perfektnou slovenčinou. Po prvý krát varil na Slovensku už v roku 2009 a prešiel kuchyňami vychytených reštaurácií v Piešťanoch, Bratislava, Bytči a v súčasnosti môžu jeho umenie oceniť aj návštevníci PB Restaurant and Café v Považskej Bystrici.

   Usmievavý šéfkuchár Yusuf pripravil čestným hosťom na čele s pánom Veľvyslancom Djumantorom Purbom a jeho zástupkyňou Fitri Riyanti skutočne pestré menu: studené predjedlo osviežujúci „Rujak Mangga (šalát s krevetami pečenými na masle), teplé predjedlo to bolo chrumkavé „Ayam Goreng Tepung“ (kuracie kúsky v sladko pikantnej omáčke), hlavný chod to boli grilované kačacie prsia v sýto žltom kari „Bumbu opor“ podávané s voňavou dusenou ryžou a chrumkavou sezónnou zeleninou a ako dezert to boli mäkké ryžové guľky s palmovým cukrom „Klepon“ v omáčke z horúceho kokosového mlieka s voňavými listami Pandan a zmesou čerstvých lesných plodov.

 

 

  Všetky tieto dobroty koštovali v prvom rade slovenskí hostia pána Veľvyslanca, z ktorých zvlášť treba vyzdvihnúť zástupcov šľachtiteľskej inštitúcie v Nitre, kde pripravujú špeciálne osivo pšenice pre Indonéziu (Rudolf Zajac Jr.), či generálneho riaditeľa Ing. Igora Junasa (Kerametal) a zástupcov Ekonomickej Univerzity v Bratislave (Simona Kosztanko a Boris Mattos). K vzácnym hosťom za slávnostne vyzdobenou tabuľou patril aj Ing. Roman Csabay, riaditeľ odboru školstva BSK. Nechýbali ani novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu: Justín Topoľský (Guest), Viera Dudášová (gastro), Andrea Hinková (Harmonia), Michaela Dobríková (Petržalské noviny), Rebeka Just (Exclusive) a Jana Vančová (Woman.sk).

   Všetkých prítomných privítal riaditeľ školy, Dr. Jozef Horák, ktorý zdôraznil, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich majú možnosť aj sami vychutnať. Po príhovore pána Veľvyslanca (so slovenským oslovením!) nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavila tanečníčka a sprevádzajúci hudobník s ukážkami dynamického indonézskeho folklóru. Po krátkom prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína začala koštovka vybraných jedál.

   Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek a Zoltán Černák. Výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Viera Nižňanská, Bc. Janka Drdacká, Mgr. Helena Grachová a Ing. Danica Šidlíková. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého podujatia do všetkých detailov viedla Ing. Janka Krošláková. 

   Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom, ako aj zástupkyniam rodičov. Pochutili si tak všetci.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Fico dal opäť prednosť sebe, a kto je užitočný idiot politiky

Robert Fico si už musí poslušnosť vynucovať krajnými prostriedkami


Už ste čítali?