reklama

Deň indonézskej kuchyne – po druhý krát

Už po jedenásty raz sa študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Dňa 27. 10. 2016 to bola indonézska.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Doteraz tak svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska a Vietnamu. Druhú dekádu týchto výnimočných podujatí s edukačným cieľom otvorilo Veľvyslanectvo Indonézskej republiky opäť ako príklad ostatným zahraničným misiám. Ako prvé tento projekt začalo a ako prvé prišlo s myšlienkou svoju účasť aj pravidelne opakovať.

Za slávnostným stolom
Za slávnostným stolom (zdroj: G. Murín)

 Cieľom projektu je dať príležitosť študentom školy, aby sa oboznámili s exotickými, ale nie komplikovanými receptami cudzokrajnej kuchyne, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi. Tentoraz v nedávno vybudovanej najmodernejšej kuchyni školy udával tón 36-ročný šéfkuchár Muhammad Yusuf, ktorý hovorí perfektnou slovenčinou. Po prvý krát varil na Slovensku už v roku 2009 a prešiel kuchyňami vychytených reštaurácií v Piešťanoch, Bratislava, Bytči a v súčasnosti môžu jeho umenie oceniť aj návštevníci PB Restaurant and Café v Považskej Bystrici.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Šéfkuchár Muhammed Yusuf
Šéfkuchár Muhammed Yusuf (zdroj: SOŠ)

 Usmievavý šéfkuchár Yusuf pripravil čestným hosťom na čele s pánom Veľvyslancom Djumantorom Purbom a jeho zástupkyňou Fitri Riyanti skutočne pestré menu: studené predjedlo osviežujúci „Rujak Mangga (šalát s krevetami pečenými na masle), teplé predjedlo to bolo chrumkavé „Ayam Goreng Tepung“ (kuracie kúsky v sladko pikantnej omáčke), hlavný chod to boli grilované kačacie prsia v sýto žltom kari „Bumbu opor“ podávané s voňavou dusenou ryžou a chrumkavou sezónnou zeleninou a ako dezert to boli mäkké ryžové guľky s palmovým cukrom „Klepon“ v omáčke z horúceho kokosového mlieka s voňavými listami Pandan a zmesou čerstvých lesných plodov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Studené predjedlo
Studené predjedlo (zdroj: SOŠ)
Teplé predjedlo
Teplé predjedlo (zdroj: SOŠ)
Hlavné jedlo
Hlavné jedlo (zdroj: SOŠ)
Dezert
Dezert (zdroj: SOŠ)

 Všetky tieto dobroty koštovali v prvom rade slovenskí hostia pána Veľvyslanca, z ktorých zvlášť treba vyzdvihnúť zástupcov šľachtiteľskej inštitúcie v Nitre, kde pripravujú špeciálne osivo pšenice pre Indonéziu (Rudolf Zajac Jr.), či generálneho riaditeľa Ing. Igora Junasa (Kerametal) a zástupcov Ekonomickej Univerzity v Bratislave (Simona Kosztanko a Boris Mattos). K vzácnym hosťom za slávnostne vyzdobenou tabuľou patril aj Ing. Roman Csabay, riaditeľ odboru školstva BSK. Nechýbali ani novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu: Justín Topoľský (Guest), Viera Dudášová (gastro), Andrea Hinková (Harmonia), Michaela Dobríková (Petržalské noviny), Rebeka Just (Exclusive) a Jana Vančová (Woman.sk).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Všetkých prítomných privítal riaditeľ školy, Dr. Jozef Horák, ktorý zdôraznil, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich majú možnosť aj sami vychutnať. Po príhovore pána Veľvyslanca (so slovenským oslovením!) nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavila tanečníčka a sprevádzajúci hudobník s ukážkami dynamického indonézskeho folklóru. Po krátkom prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína začala koštovka vybraných jedál.

Študenti SOŠ obsluhujú.
Študenti SOŠ obsluhujú. (zdroj: SOŠ)

 Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek a Zoltán Černák. Výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Viera Nižňanská, Bc. Janka Drdacká, Mgr. Helena Grachová a Ing. Danica Šidlíková. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého podujatia do všetkých detailov viedla Ing. Janka Krošláková. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom, ako aj zástupkyniam rodičov. Pochutili si tak všetci.

Gustáv Murín

Gustáv Murín

Bloger 
  • Počet článkov:  328
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Vraciam sa na tento blog a verím, že tak opäť stretnem starých dobrých známych a aj nových čitateľov. Aj keď tento blog je všemožne aj nemožne filtrovaný, takže ho určite nenájdete vo Výbere :( Zoznam autorových rubrík:  KrimiMédiáCivilizáciaBratislavaDlhovekosťCestyRádioaktívni - doplňujúce textPolitikaJazykové hlavolamyRovnoprávnosťParadigmy zdraviaNezaradenéPartnerské vzťahy a rodinaKultúraČo sa deje

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu